تفاوت ریتاردر با اینتاردر چیست؟توضیحات کامل و کاربرد هر کدام

تفاوت ریتاردر با اینتاردر چیست؟توضیحات کامل و کاربرد هر کدام

ریتاردر اینتاردر
8 اردیبهشت 1402
11:47

فهرست مطالب

تفاوت ریتاردر با اینتاردر در چیست؟؟

در جواب با این سوال این می باشد که ریتاردر و اینتارد تقریبا آپشن های کمکی بسیار مفیدی در خودروهای سنگین می باشد که در ادامه به توضیح کامل همراه با کاربرد خواهیم پرداخت با ما همراه باشید. ریتاردر چیست؟

باید بگوییم در هر صورت به احتمال زیاد پیش آمده است که در کامیونی که متعلق به اقوام شما می باشد یا اتوبوس های بین شهری نشسته اید احتمالا مشاهده کرده اید که راننده خودرو در هنگامی که با موانع یا دست انداز رو به رو میشود دسته ای که در فرمان موجود می باشد را قبل رسیدن به مانع یا دست انداز می کشد که باعث می شود سرعت اتوبوس به صورت تدریجی کاهش یابد.

قابل بیان می باشد که ریتاردر از تصادف های جاده ای تا به امروز بسیار جلوگیری کرده است که واقعا یک آپشن مورد نیاز برای هر خودروی سنگینی می باشد. البته باید مطرح کنیم که عمل ریتاردر در اتوبوس های شهری با اتوبوس های بین شهری کمی متفاوت می باشد زیرا عمل ریتاردر در ترمز اتوبوس های بین شهری از طریق پدال ترمز انجام می شود یعنی وقتی روی پدال ترمز فشار وارد می کنید در ابتدا ترمز کمکی فعال می شود سپس ترمز اصلی انجام می شود.

وقتی که ترمز ریتاردر فعال می شود از قسمت جلویی خودرو اگر دقت کنین صدای زوزه به گوش میرسد و اندکی اتاق اتوبوس نیز میلرزد این عمل را ترمز ریتاردر انجام می دهد که یک ویژگی خوب محسوب می شود. یکی از مهم و ضروری ترین آپشن هایی که ترمز گیری را برای خودروها آسان می کنند همین ریتاردر می باشند

زیرا توقف کردن خودروهای سنگین در سرپایینی ها یا در مواقعی که سرعت خودرو بالا می باشد واقعا بسیار پر ریسک می باشد. تفاوت ریتاردر با اینتاردر در دسته ی ترمز های کمکی که شامل ترمز موتور،ترمز اگزوز می باشد که این 2 ترمز زیر نظر ریتاردر محسوب می شوند.

همچنین بخوانید !!! نقل و انتقال کامیون همراه با توضیحات کامل و مدارک مورد نیاز که باید بدانید!

البته قابل ذکر می باشد که علاوه بر استفاده ریتاردر در خودروهای سنگین در لوکوموتیوها نیز کاربر بسیار زیادی دارند و از مهم ترین آپشن های این نوع وسیله ها می باشند. باید بگوییم که این ترمز ها برای ایستادن کامل خودرو تولید نشده اند و فقط فقط در متوقف کردن خودروها کاربرد ویژه ای دارند.

لوکوموتیو، ماشینی کشنده یا یک خودروی ریلی است که واگن‌ها یا قطار به آن متصل می‌شوند و نیروی محرکه برای آن‌ها ایجاد می‌کند. ریتاردر چگونه عمل ترمز گیری را انجام می دهد؟؟؟

سیستم ریتاردر از 2 توربین تولید گردیده که با نام های روتر و استاتور بیشتر شناخته می شوند این دو توربین به دلیل لزج بودنی که دارند انرژی دروانی موتور را تا درصد بالایی کاهش می دهد. قابل ذکر می باشد

فاصله بین پره های استاتور تا روتور بسیار کم می باشد که پس از عمل ترمز گیری در فضای کمی که به آن اشاره کردیم پمپ روغن در این محفظه عمل ریتاردر را انجام می دهد.

نیرویی که در توربین روتر وجوددارد باعث بیشتر شدن روغن و کم کردن شتاب به داخل توربین استاتور می شود که همین موضوع باعث نی شود نیروری ترمز ها در میل گاردان با افزایش بسیار زیادی رو به رو شود. همچنین باید بگوییم میزان روغنی که به داخل محفظه تزریق یا پمپ می شود به میزان شتاب منفی در سیستم ریتارد بسیار مربوط می باشد.

البته قابل ذکر می باشد که ریتاردر ها انواع مختلفی دارند یه نوع از این ریتاردر ها القایی می باشند که بسیار کم از این ریتاردر ها استفاده می شود. این نوع ریتاردر ها بشتر بیشترین کاربرد را در اتوبوس های قدیمی دارند این نوع ریتاردرها تنها مزیتی که دارند این می باشد اینکه در محل بسیار خوبی نصب گردیده اند.

در این مدل ریتاردر ها یک توربین روتر به شفت که در حال چرخش می باشد وصل می باشد که توربین دیگر که استاتور می باشد به شاسی خودرو متصل است.

نسبت به ریتاردری که در در قبل به آن اشاره کردیم بین دو توربین استاتور و روتر هیچ فضای خالی موجود نمی باشد و فقط هوا وجود دارد زمانی که رانندگان بخواهند از این نوع ریتاردر استفاده کنند جریان الکترونیکی از باتری خودرو به سیم پیچ استاتور ارسال می شود که باعث ایجاد میدان مغناطیسی در اطراف روتور می شود که باعث ایجاد یک جریان گردابی در روتور و میدان مغناطیسی می شود که همین باعث سرعت چرخش روتور و در نهایت کاهش سرعت خودرو می شود.

پره هایی که در روتور وجود دارد باعث خنک شدن سیم پیچی های استاتور می شود که از خرابی این قطعه به صورت زیادی جلوگیری می کند. این نوع ریتاردر با اینکه از صدای کمی برخوردار می باشند ولی از طرف دیگر به دلیل مصرف پیش از حد انرژی گرمایی زیادی را تولی می کنند که یکی از نقطه ضعف های این نوع ریتاردر ها همین موضوع می باشد.

در مجموع ریتاردر ها از ساختمان و یا چیدمان متفاوتی برخوردار می باشند مثلا بعضی از ریتاردر ها روی گیربکس و یا بعضی ها پشت گیربکس و در بعضی از مدل ها در آخر گیربکس یا اول میل گاردان نصب می شوند. درضمن باید بگوییم که ریتاردر ها به دو نوع تقسیم می شود که شامل موارد زیر می باشد که در ادامه به توضیح و اطلاعات این دو نوع ریتاردر ها خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.

اینلاین: ریتارد هایی می باشند که به میل گاردان خودرو وصل می شوند آفلاین:در این نوع ریتاردر ها محل نصب اندکی متفاوت می باشد که محصل نصب در کنار گاردان و گیربکس می باشد بهترین ریتارد هایی که در سرتاسر جهان می باشند که با نام های فویت و زد اف شناخته می شوند

البته باید بگوییم دلیل محبوبیت زد اف بیشتر برای تولید گربکس های پر قدرت می باشد. ریتاردر فویت از قدرت بسیار زیادی برخوردار می باشد که می تواند تا 950 اسب بخار قدرت تولید کند و به راحتی خودروهای با بار های سنگین را به راحتی متوقف کند. یکی از مهم ترین موضوعاتی که باید به آن اشاره کنیم این می باشد استفاده ریتاردر در کنار سیستم های ترمزی مثل ترمز موتور می تواند کنترل خودرا بسیار تر کند.

مزیت ریتاردر کامیون از حجم کمی برخورددار می باشند و در محل بسیار خوبی نصب می شوند باعث ایمنی پیش از حد خودرو می شود و در سرعت های بالا ته دل شما خالی نمی باشد و امنیت را احساس می کنید عمرا کفشک های ترمز را به صورت زیادی افزایش می دهند باعث کاهش چشمگیر هزینه های خودرو می شود رانندگی بسیار آسان تر می شود در این مرحله که توضیحات کامل ریتاردر را به شما گفتیم باید بریم سراغه یک نوع دیگر ترمز کمکی که اینتاردر نام دارد را ریتاردر مقایسه کنیم حتما با ما همراه باشید.

 اینتاردر چیست؟

همانطور که در جریان می باشید هر وسیله نقلیه ای برای متوقف شدن نیاز به ترمز داردمخصوصا اگر این وسیله از وزن بسیار زیادی برخور دار باشد باعث می شود عمل ترمز گیری بسیار سخت انجام شود زیرا برای متوقف کردن خودروهای سنگین نیاز به قدرت زیادی می باشد مخصوصا در سرپایینی ها سرعت خودرو بسیار افزایش می یابد و وجود ترمز کمکی مانند اینتاردر به کمک خودروهای سنگین می آید.

در حال حاضر مهمترین عامل برای خودروها تنها قدرت موتور نیست، علاوه بر قدرت موتور، نیروی ترمزگیری بالا در سریع ترین زمان ممکن یکی از نیازهای خودروهای سنگین بوده و برای رانندگان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. برای درک بهتر موضوع، می توانید تریلی و یا خودروی سنگین را تصور کنید که از یک جاده کوهستانی پایین می آید در چنین شرایطی آن دسته از رانندگانی که ترمز هیدرولیک دارند، مطمئناً بهتر می توانند خودروی خود را کنترل کنند ، چرا؟

چون با استفاده از این سیستم امنیت بیشتری دارند و به راحتی می توانند خودرو را کنترل کنند. ترمز کمکی تعبیه شده یک ترمز بسیار کوچک و وزنی در حدود 65 کیلوگرمی می باشد که به راحتی در کنار گیربکس نصب گردیده می باشد

این ترمز علاوه بر کمک به ترمز موتور می تواند نقش مهمی در کاهش تنش ها و فشارهای وارد بر سیستم ترمز نیز داشته باشد و قادر است حدود 90 درصد از این تنش ها و فشارها را کاهش دهد. این ترمز بیشتر برای دامنه های کوهستانی مناسب است و در مناطق کوهستانی عملکرد خود را بیشتر نشان می دهد. این سیستم نقش مهمی در خنک نگه داشتن ترمز اصلی خودرو دارد و به طور کلی به کنترل بهتر خودرو در مواقع اضطراری کمک می کند. خودروهای مجهز به ترمز برای رانندگان مقرون به صرفه تر هستند

زیرا به دلیل فشار زیاد وارده به ترمزها دچار آسیب یا خوردگی نمی شوند، بنابراین ترمزها عمر طولانی تری خواهند داشت و یک مزیت مهم برای رانندگان در برابر خرج های سنگین محسوب می شود و دیگر نیاز نیست در بازه های زمانی کوتاه لوازم ترمز را تعویض کنند و مشمول هزینه شوند.

اینتاردر چگونه عمل ترمز گیری را انجام می دهد؟؟؟

در تولید و طراحی اینتاردرها از دو چرخ پرده دار استفاده شده است این دو چرخ دنده در مقابل یکدیگر قرار گرفته اند. اینتاردرها دقیقا ساختاری مشابه ریتاردرها دارند اینتاردر ها از یک روتر چرخان و یک استاتور بدون حرکت تشکیل شده اند

زمانی که اینتاردر فعال می شود روغن با چسبندگی زیاد توسط یک پمپ به داخل اینتاردر هدایت می شود در این زمان روتر که به محور انتقال قدرت متصل می باشد باعث افزایش سرعت جریان این روغن می شود و این روغن را به استاتور هدایت می کند این روغن با نیرویی زیادی که به آن وارد شده است ما بین پره های استاتور قرار میگیرد و روغن در جهت مخالف حرکت روتر حرکت می کند که همین موضوع باعث کاهش چشمگیر سرعت خودرو می شود. این گشتاور ابتدا به میل محرک و سپس به چرخ ها منتقل می شود و روغن می تواند گرمای ایجاد شده در اثر تبدیل انرژی را به راحتی جذب کند.

هنگامی که روغن خارج می شود، به عنوان یک مبدل حرارتی در نظر گرفته می شود که می تواند به راحتی گرما را دفع کرده و روغن را خنک کند.

توجه داشته باشید که این ترمز قدرت نگهداری بسیار بالایی دارد در حالی که سایر سیستم های ترمز هنوز راه اندازی نشده اند. یکی از مزیت های این مجموعه این است که در کمترین زمان ممکن و در موقعیت به کمک ترمز گیری می آید و باعث کاهش به موقع سرعت خودرو می شود.

نسل سوم خودروهای داخلی ZF توانایی تولید 4000 نیوتن متر گشتاور توقف و 600 کیلو نیوتن نیروی ترمز را دارد. همچنین لازم به ذکر است که رانندگان محترم قابلیت تنظیم خودکار سیستم را در 5 حالت دارند.

سرعت خودروهای سنگین تا حد زیادی توسط داخل خودرو کنترل می شود و حتی تعویض دنده و سایر سیستم های ایمنی خودرو مانند ABS و EPS با فضای داخلی خودرو تداخلی ندارند. امیدواریم که توانسته باشیم تفاوق ریتاردر را با اینتاردر را برای شما توضیح داده باشیم با تشکر از همکاری شما کاربران عزیز که تا اینجا مارو همراهی کردید.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 11 میانگین: 4.3]

برای اطلاع از شرایط خرید نقدی و اقساطی انواع کامیون ، کشنده ، کامیونت با شماره زیر تماس بگیرید کارشناسان ما ساعت 8:00 الی 18:00 آماده پاسخگویی به شما عزیزان می باشند.

5 دیدگاه در “تفاوت ریتاردر با اینتاردر چیست؟توضیحات کامل و کاربرد هر کدام

  1. علی سیدی گفت:

    سلام خدمت مهندسین گرامی
    سوال بنده اینه که اگر اینتاردر دائم روشن باشه و با فشار دادن پدال گاز قطع و وصلش کنیم اشکال نداره؟

    1. علوی گفت:

      سلام مشکل ایجاد میکنه باعث داغ شدن بیش از حد روغن محفضه میشود

  2. عابدی گفت:

    سلام چرا جنت آب دور اینتارد سی اند سی جفت میترکه

    1. ناشناس گفت:

      اینتاردر سی ان سی پس سی ان سی یه ریتارد خفه کن به زور دارد اینتاردش کجا بود

    2. ناشناس گفت:

      خفه کن به زور دارد اینتاردش کجا بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *